When: Tuesday, September 28, 2021 20:00 -
Where: Zoom evenement
Chaos en ellende in Afghanistan. Sinds de Amerikaanse president Joe Biden heeft besloten zijn Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan, heeft de Taliban de macht heroverd in het land. Ook Nederland heeft twintig haar lang meegewerkt aan hun missie en wederopbouw in Afghanistan. Die missie kwam abrupt ten einde. Nederland evacueerde alle militairen voor het ultimatum van 31 augustus, met alle gevolgen van dien. Verschillende vragen komen naar boven: Hoe heeft dit kunnen gebeuren en hebben we dit kunnen voorkomen? Was de twintigjarige Nederlandse missie in Afghanistan zinvol? Hoe moet het nu verder met Afghanistan? Deze en nog veel meer vragen en gespreksonderwerpen komen aan bod tijdens het online evenement: Rondom Afghanistan. Registraties voor dit evenement zijn gesloten./Registrations for this event have closed.
Tijdens deze uitzending wordt u ook uitgenodigd om vragen te stellen aan de sprekers. Wie weet wordt uw vraag wel beantwoord tijdens het evenement!
Beeld: Ministerie van Defensie/Eva Kleijn (Bron: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29075761)
Generaal Mart de Kruif (b.d.)
De heer De Kruif (1958) is luitenant-generaal b.d. van de Koninklijke Landmacht. Hij leidde in de jaren 2008 en 2009 de Navo-troepenmacht ISAF (International Security Assistance Force Afghanistan) in Zuid-Afghanistan, waaraan Nederland een bijdrage leverde met een missie in de provincie Uruzgan. Van oktober 2011 tot maart 2016 was De Kruif commandant Landstrijdkrachten. Voor zijn inzet in de krijgsmacht ontving hij diverse hoge onderscheidingen.
Sandra Korteweg (Senior Benelux Representative bij Syriac Cross Organization for Relief and Development)
Sandra Korteweg heeft van 2005-2014 deel uitgemaakt van het landelijk bestuur van de ChristenUnie. In die tijd heeft zij vele besluiten op het gebied van buitenlandse zaken genomen zien worden die tot op de dag van vandaag hun sporen nalaten in de Nederlandse maatschappij. Na haar aftreden is zij nauw betrokken geraakt bij de situatie van Syrisch Orthodoxe Christenen in zowel Syrie, Irak, Libanon als Zuid-Turkije. Als Benelux vertegenwoordiger van de internationale hulpverleningsorganisatie Syriac Cross, in 2013 opgericht in Syrie, heeft zij in de praktijk gezien hoe politieke beslissingen rechtstreekse consequenties hebben voor burgers in betrokken gebieden. Met haar kennis en netwerk strijdt zij al jaren voor een inclusieve samenleving volgens de normen en waarden van gelijkwaardigheid in voornoemde landen. Door bewustzijn te kweken over de wil en wensen van burgers in bezette gebieden hoopt zij de politieke eenzijdigheid in denken te doorbreken.
Johannes de Jong (Directeur van Sallux)
Johannes de Jong is directeur van Sallux sinds de oprichting van deze Europese politieke organisatie in 2011. Zijn focus is economie en internationale betrekkingen met specifieke aandacht voor diegenen die snel over het hoofd worden gezien in de wereldeconomie en geopolitiek. Sinds 2014 heeft hij intensief samengewerkt met de Koerden, Syrisch-Assyriërs en Yezidi’s van Syrië en Irak met een specifieke focus op de ontwikkelingen in het noorden van Syrië.
Register Now chevron_right